KEW: Ja of nee? Voor 1 april 2013 beslissen!

kewgeldhuisje

Als je een kapitaalverzekering hebt lopen waarmee je ooit je hypotheek wil aflossen, dan kun je deze tot 1 april 2013 nog laten voorzien van een KEW clausule. Met zo’n clausule kun je belastingvrij geld sparen/beleggen. Maar stop je voortijdig met de polis dan kan het je juist extra belasting kosten.

Wat is een KEW?

 
Een KEW= een Kapitaalverzekering Eigen Woning. Dat kan een spaarpolis zijn maar ook een beleggingspolis. Met een KEW clausule op je polis kun je belastingvrij de toekomstige aflossing van je hypotheek bij elkaar sparen/beleggen. Maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden.
 

Looptijd minimaal 15 jaar

 
De verzekering moet minimaal 15 jaar lopen. Dan mag je tot EUR 35.700 per persoon belastingvrij sparen. Bij 20 jaar is dat EUR 157.000 per persoon. De vrijstelling kan nooit hoger zijn dan de hoogte van je hypotheek.
 

Bandbreedte 1:10

 
De hoogste premie, gerekend over een heel jaar, mag nooit meer zijn dan 10x de de laagste premie. Dus als je normaal EUR 100 per maand betaalt, is EUR 1200 per jaar, mag je in geen enkel ander jaar meer dan 10×1200=EUR 12.000 premie betalen. Dus zomaar een extra bedrag bijstorten is er niet bij.
 

Wat als je voortijdig stopt?

 
Als de verzekering binnen 15 jaar stopt dan geldt er geen enkele vrijstelling. Alle winst in de polis (alles wat je meer krijgt dan wat je aan premies hebt betaald) is belast alsof het gewoon salaris, uitkering of ander ‘Box 1’ inkomen is.

Dat is dus 37% tot 52% belasting, afhankelijk van je overige inkomen.

Ter vergelijk: het tarief in BOX 3 is 1,2% . En dat betaal je pas als je -per persoon- meer dan ca. EUR 21.000 aan aan spaargeld, beleggingen, 2e woning en ander ‘BOX 3’ vermogen hebt.
 

Andere regels voor oudere polissen!

 
Al deze regels gelden voor polissen die zijn gaan lopen vanaf 14 september 1999. Voor oudere polissen gelden andere -gunstiger- regels.
 

Wat kun je nu het beste doen?

 
Dat blijft een persoonlijke keuze. BOX 3 (geen KEW) biedt de meeste flexibiliteit en daar betaal je dan mogelijk 1,2% belasting voor. BOX 1 (wél KEW) is niet flexibel, maar kost geen extra belasting zolang je je aan de regels houdt.
 
Groet,
peterklein