Waar staan we met de hypotheekrente aftrek in 2013?

Voor de benodigde bezuinigingen op de overheidsuitgaven wil ‘de Kunduz-coalitie’, de hypotheekrente aftrek flink beperken. Zoals het er nu voor staat wordt deze vanaf 2013 alleen toegestaan voor hypotheken die volledig worden afgelost, en wel binnen 30 jaar, met een annuïteitenhypotheek. Deze beperking kan voor nieuwe huizenbezitters een jaarlijkse stijging van de netto woonlasten tot wel 60% betekenen.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Dat is een leenvorm waarbij je maandelijks hetzelfde totaalbedrag betaalt, maar waarin het aflosdeel en het rentedeel per jaar wijzigen. Het rentedeel (fiscaal aftrekbaar) is in het begin het hoogst en aan het einde van de looptijd het laagst.

Waarom stijgen de netto lasten dan?

Doordat je aflost, daalt de schuld én dus te betalen rente. Het belastingvoordeel wordt dan ook minder. Maar omdat het totaalbedrag per maand niet wijzigt, ben je netto steeds meer geld kwijt.

Hoeveel scheelt het nou precies?

Onderstaande grafiek geeft een indicatie van de percentuele verschillen in netto maandlast. Op dit moment is het nog mogelijk om ongeveer de helft van de hypotheek aflosvrij te laten. Het restant moet wel worden afgelost. Dat wil zeggen na 30 jaar. Want feitelijk wordt er nu ook niets afgelost. Het enige dat gebeurt, is dat er in een apart potje geld bij elkaar wordt gespaard dan wel belegd om aan het einde van de looptijd de schuld in één keer af te lossen.

Je kunt er ook nu al voor kiezen om de hele hypotheek bij elkaar te (bank)sparen. Dan ben je direct al meer geld kwijt per maand, maar blijven de lasten hetzelfde gedurende de gekozen rentevaste periode.

Voor wie gelden de nieuwe regels?

Voor iedereen die vanaf 2013 een nieuw huis koopt. Voor bestaande hypotheken verandert er niets. Huiseigenaren die hun hypotheek willen oversluiten zullen dat vermoedelijk nog wel volgens de oude regels mogen doen, maar zeker is dat nog niet. Voor elke hypotheek verhoging zullen de nieuwe regels van kracht zijn.

Wat moet ik nu met mijn huidige hypotheek?

Regels voor bestaande hypotheken blijven ongewijzigd, u hoeft niets te veranderen.

Hypotheekcheck?

Was je al van plan om iets extra’s aan aflossing te doen? Een verbouwing uit te voeren, te verhuizen of gewoon eens een tussentijdse hypotheekcheck te doen?

Meld je dan voor 19 mei 2012 aan voor een gratis hypotheekcheck.