Hypotheekrenteaftrek 2013: de nieuwe regels

In 2013 gaat het hypotheekroer echt om. Geen fiscaal voordelige aflosvrije hypotheken meer, maar direct beginnen met afbetalen. Koop je voor het eerst een eigen woning, dan gelden de nieuwe regels. Heb je al een hypotheek,dan gelden er overgangsregels.

 

Een overzicht van de meest voorkomende varianten

 

Ik heb al een hypotheek en daar verander ik niets aan

In 2013 verandert er dan niets aan je renteaftrek. Vanaf 2014 gaat voor het hoogste belastingtarief van 52% (inkomen boven EUR 56.000) de rente aftrek wel elk jaar met een 0,5% omlaag. Uiteindelijk wordt het maximale tarief voor aftrek dan 38%.

 

Ik wil mijn nieuwe hypotheek vervangen

Oftewel oversluiten. Dat kan tegen de oude regels. Je hoeft niet af te lossen.

 

Ik wil mijn hypotheek verhogen voor een verbouwing

Het hogere bedrag zal (minimaal) annuïtair moeten worden afgelost om renteaftrek te houden.

 

Ik wil mijn hypotheek verhogen voor iets anders (wereldreis, auto, pensioen)

Dan wordt dat deel van de hypotheek beschouwd als een consumptieve lening. Die rente is niet aftrekbaar, maar dat was hij al niet.

 

Ik koop een nieuwe woning

Voor het hypotheekbedrag dat je al had, blijven de oude regels gelden. Koop je een duurdere woning, dan moet je het duurdere deel gaan aflossen. De winst die je maakt op de verkoop van je oude woning, moet je gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Doe je dat niet dan is dat deel van de hypotheek niet aftrekbaar.

 

Ik heb in 2012 mijn huis verkocht en geen nieuwe woning gekocht

Koop je in 2013 -of later- alsnog een nieuwe woning, dan houd je recht op de rente aftrek volgens de oude voorwaarden.

 

Ik heb vóór 2012 mijn huis verkocht en geen nieuwe woning gekocht

Ga je in 2013 of later alsnog een huis kopen dan gelden de nieuwe regels=aflossen.

 

Ik koop mijn eerste huis en teken het koopcontract in 2012

Je valt onder dezelfde oude regels als de mensen die al een huis hebben.

 

Ik koop mijn eerste huis en teken het koopcontract in 2013

Je valt onder de nieuwe regels: minimaal annuïtair aflossen.